Hoe vang ik een forel?

Over de werphengel.

Op de werphengel zit een molen waarmee je het aas naar binnen draait. Op deze molen zit een klepje en dit noemen we een beugel. Deze beugel houdt de lijn vast. Als je de beugel open zet heeft de lijn vrij spel. Verder zit er op de molen een knop, en dit word een slip genoemd . De slip vermindert de spanning op de lijn, waardoor de lijn minder snel zal breken. Wanneer je de slip goed afstelt zal de lijn langzaam afspoelen als de lijn bijna breekt. Als je deze knop rechtsom draait draai je de slip vast, draai je de knop linksom gaat hij juist losser. Het is de bedoeling dat je de slip zo afstelt dat de lijn alleen afspoelt als de vis heel hard trekt. Tot slot zit er een hendel aan de molen. Hiermee kan je de lijn binnenhalen.

Soorten aas.

Allereerst kijken we naar de verschillende soorten aas om op forel te vissen. Als levend aas kan je wasmotten en meelwormen gebruiken. Als niet-levend aas kan je Powerbait gebruiken. Powerbait is een soort deeg dat verkrijgbaar is in allerlei soorten kleuren en smaken. Het is belangrijk dat je het aas op de juiste manier aan de haak bevestigd. Daarom laten we de verschillende montages zien d.m.v. duidelijke foto’s.

Wasmotten en meelwormen
Powerbait in verschillende kleuren

Montage levend aas.

Rijg de eerste meelworm of wasmot volledig over de haak tot je de lijn bereikt. De tweede meelworm of wasmot rijg je ook op de haak, maar hierbij zorg je dat de haak op één derde van zijn lijf naar buiten komt zodat de punt van de haak buiten het aas steekt. Probeer nu in het water of het aas draait, dan heb je een juiste montage. Zo niet, dan is het beter om de montage opnieuw te doen, totdat het aas draait. Hierdoor wordt de forel namelijk uitgedaagd.

Montage Powerbait met een deegvormer.

Het is de bedoeling dat het aas onder water gaat draaien en zo de forel aantrekt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een deegvormer. Dit is een stuk makkelijker, en zeker effectief. 

Maak een bolletje van het deeg en druk daar je de haak in. Vervolgens leg je het balletje met de haak in het malletje en deze druk je vervolgens dicht. Wat je overhoudt als je het malletje weer open doet is een perfect gevormd aasje waar de forel zeker in wil gaan bijten.

Montage Powerbait met de hand.

Haal een stukje Powerbait uit je potje en rol dit in je handen tot een bolletje. Het is een beetje aanvoelen hoeveel je nodig hebt, maar houd rekening met een kleine knikker.

Druk het bolletje plat en druk je haak met de haakbocht in het deeg totdat de haakpunt niet meer zichtbaar is.

Kneed het deeg in de vorm van een soort kegel met de punt richting je onderlijn. Het is belangrijk dat de lijn precies in het midden van het puntje deeg zit. Anders draait je aas straks niet goed.

Rol het deeg, je kunt dit tussen je handen doen, of met je vingers in je handpalm. Neem hier in het begin de tijd voor en zorg dat er een lang gerekte kegel ontstaat. Als je het goed gedaan hebt zit er nu een deel van het Powerbait op de onderlijn. Dit onderdeel vergt veel oefening, lukt het de eerste keer niet blijf het dan rustig proberen totdat het wel lukt.

Druk het einde van je Powerbait op de bovenkant van je pink of op je knokkels. Hierdoor ontstaat er een holle en bolle kant wat er voor zorgt dat het deeg gaat draaien in het water.

Je deeg is nu bijna klaar. Vouw het bovenste deel van het deeg omhoog. Je hebt nu, als je alle stappen goed gevolgd hebt, een prachtig aasje voor de forel.

Hoe moet ik ingooien?

Stap 1
Kijk of de dobber niet tegen de top aan zit. Doe anders even de beugel los en laat de dobber zakken tot 10 cm onder de top van de hengel. Zakt hij helemaal op de grond? Geen probleem! Doe de beugel dicht en draai hem gewoon weer omhoog tot 10 cm onder de top.

Stap 2  
Hou nu met je rechter wijsvinger de lijn tegen het handvat of de stok van de hengel vast. Deze kan nu niet meer afrollen. Zie eerste foto.

Stap 3
Doe het klepje open. Hou de lijn nog steeds goed vast met je wijsvinger. Zie tweede foto.

Stap 4
Doe de hengel naar achteren, kijk waar plaats is om te gooien en werp de lijn over je hoofd of rechts langs je het water in. Laat terwijl je gooit de wijsvinger los, zodat de lijn vrij kan lopen. Zie derde foto.

Stap 5  
Doe het klepje weer dicht en draai met de molen het aas naar je toe.

Welke manier van vissen?

Je kunt het aas gewoon laten liggen en wachten tot je aan aanbeet krijgt. Het is echter wel beter om actiever te vissen en het aas dan weer te laten liggen en dan weer eens langzaam binnenhalen. Je moet dit een beetje afwisselen. Een forel is een roofvis en dit wil zeggen dat deze vaak in bewegend aas bijt. Je moet de forel een beetje proberen te verleiden. Soms moet je ze zelfs wel een beetje plagen om ze te verleiden.

Wat moet ik doen als ik beet heb?

Aan de dobber kun je zien of je beet hebt. Als de dobber in het water ligt steekt hij met het rode puntje boven water. Als je gewoon stil zit te vissen kan het zijn dat de dobber ineens onder schiet. Dan heb je beet. Als je slepend aan het vissen bent kan het zijn dat je dat je ineens weerstand voelt. Ook dan zit er waarschijnlijk een forel bij je aas. Het beste is om dan even spanning van je lijn te halen door de beugel open te doen. Je kan dan aan je dobber zien waar de vis heen zwemt. Als de vis mooi wegzwemt met je aas kan je aanslaan door eerst de beugel weer dicht te doen, vervolgens de lijn strak laten lopen en dan de hengel omhoog slaan om zo de vis te haken. Je hoeft niet heel hard de hengel omhoog te bewegen, dit kan slechts met een klein tikje. Door aan de hendel te draaien draai je de vis binnen waarna je deze kan scheppen met een schepnet.

Het doden en onthaken van de vis.

Als je de vis op de kant hebt is het belangrijk dat je de vis snel doodslaat met een knuppel. Op de foto zie je een knuppel met hakensteker in één. Zorg dat je de vis zo snel mogelijk doodt, want dan zal de vis minder lang lijden. Door een paar harde klappen te geven met de knuppel is de vis al snel dood. Op onderstaande foto laten we zien waar je de forel moet raken om hem te doden.

Als de vis dood is kan je de haak eruit halen. Als de haak voor in de bek van de vis zit, kan je deze er gemakkelijk uit halen. Zit de haak wat dieper dan is het handig om een hakensteker te gebruiken. Dat doe je op de volgende manier:

Foto 1
Aan de bovenkant van de hakensteker zit een gleufje waar je de lijn, die uit de bek van de vis komt, in doet.

Foto 2
Druk dan de hakensteker in de bek van de vis.

Foto 3
Druk de hakensteker door tot de haak loskomt en haal hem terug. Je kunt nu de vis in een koelbox doen.

Het schoonmaken van de vis.

Pak de forel vast en steek je fileermes aan de onderkant van de vis naar binnen. Dit kun je het best doen via de natuurlijk uitgang (aars) van de vis.

Haal het mes met een snijdende beweging naar voren tot de kieuwen. Let op dat je niet te diep snijdt.

Haal het mes uit de vis en draai het een kwartslag. Snijd nu het kapje waarmee de kieuwdeksel aan de kop vast zit los.

Pak de kieuwen bij het gat wat je net hebt gesneden en trek het geheel naar achter los. Wanneer je dit goed doet kun je alle ingewanden er in 1 keer uit trekken.

Verwijder de bloedbaan door hem met een mesje op te snijden en al het bloed er goed uit te vegen.